Bikarbonat

Bikarbonat har många användningsområden. Förrutom i matlagning används det bland annat till kropps- och skönhetsvård, hälsofrämjande åtgärder, städning, i köket, till trädgården och mycket mer. Det är miljövänligt. Ersätter många av de dyrare produkterna på marknaden för hälsa och rengöring. Här nedan följer 151 st användnings-tips.

151 olika användningstillfällen för bikarbonat

 

Tips 1 - 19: Bikarbonat & mat

Tips 20 - 35: Bikarbonat i tvättstugan

Tips 36 - 52: Bikarbonat utomhus

Tips 53 - 70: Bikarbonat för djur & växter

Tips 71 - 110: Bikarbonat i köket

Tips 111 - 120: Bikarbonat & badrum

Tips 121 - 151: Lite blandade tips

 

 

Bikarbonat & mat

1. GIFTFRIA GRÖNSAKER. Fukta händerna och strö på lite bikarbonat, gnugga frukten och grönsakerna, då neutraliseras kemikalier och de sköljs lättare bort.

2. GODA, FASTA GRÖNSAKER. Tillsätt 1/2 tesked bikarbonat i kokvattnet, då får du fram smaken och grönsakerna håller sin fasta konsistens.

3. KNAPRIG BLOMKÅL. Tillsätt 1 tsk bikarbonat när du kokar blomkål, den blir knaprig, vit och luktfri.

4. GASFRIA BÖNOR. Kokar du bönor tillsätter du 1 tsk bikarbonat i kokvattnet och de blir gasfria. De mjuknar också fortare.

5. MINDRE BESKA I GRAPEN. Strö lite bikarbonat över fruktköttet.

6. MOTVERKA SYRAN. En nypa bikarbonat i tomatsåsen minskar syran.

7. ÖVERDOSERAT VINÄGERN? Dutta i lite bikarbonat och den syrliga smaken försvinner.

8. MINDRE SOCKER I KRÄMEN. När du gör rabarberkräm behöver du mycket mindre socker om du lägger rabarbern i blöt med en nypa bikarbonat innan den kokas. Byt vatten och tillaga som vanligt. Du behöver inget extra socker eftersom bikarbonaten har neutraliserat syran.

9. OMOGEN FRUKT? Pudra lätt med bikarbonat på all syrlig frukt som inte är riktigt mogen.

10. SKÄR SIG SÅSEN? Dutta i lite bikarbonat i pannan och vips så har du en jämn och fin sås!

11. FLUFFIG OMELETT. Tillsätt en nypa bikarbonat med 3 ägg, vispa upp och laga till som vanligt. Detta kan du även göra med potatismoset, det blir då vitt och fluffigt.

12. SPRICKFRI GLASYR. För att glasyren ska bli glansig och inte spricka, kan du tillsätta en halv tsk bikarbonat. Glasyren breder ut sig som smör!

13. CHOKLADIG KAKA. Tillsätt 1 tsk bikarbonat i mjölet när du bakar chokladkaka! Läckert resultat.

14. TA BORT JORDSMAKEN I VILT. När man tillagar vilt kan man enkelt få bort jordsmaken genom att tillsätta ungefär en tsk bikarbonat i vattnet man använder för att göra rent köttet.

15. FRASIGT OCH KNAPRIGT GRISSVÅL? Gnid in skinnet med bikarbonat innan du steker eller grillar köttet. Genom att bikarbonaten reagerar med fettet blir skinnet ”bubbligt” och knaprigt.

16. MÖRA DITT KÖTT. Gnid in köttet med bikarbonat innan tillagning.

17. MÖRA DIN KYCKLING. Gnid in insidan med bikarbonat ett par timmar innan tillagning!
18. GRYNIG MJÖLK I POTATISGRATÄNGEN? Strö lite bikarbonat mellan lagren av potatis och tillaga sedan som vanligt. Men du behöver inte salta på potatisen. På det här sättet slipper du den lite sura smaken av ystad mjölk.

19. SKINNFRI MJÖLK. Tillsätt en aning bikarbonat i kastrullen när du värmer mjölk, så ystar den sig inte!

 
 

Bikarbonat i tvättstugan

20. HOPPA ÖVER SKÖLJMEDEL. Tag 1 dl bikarbonat under sköljcykeln. Bikarbonaten är naturligt mjukgörande. Idealiskt för personer som är känsliga för kemikalier.

21. HAR DIN TVÄTTMASKIN ELLER TORKTUMLARE BLIVIT LITE GULA MED ÅREN? Gör i ordning en lösning av 1 del bikarbonat till 4 delar varmt vatten och stryk lösningen på maskinernas väggar. Låt ytorna självtorka i 10 minuter och torka dem sedan riktigt torra.

22. REN OCH ABSOLUT LUKTFRI TVÄTT. Tillsätt alltid en 1/2 dl bikarbonat i tvätten. Dina kläder blir renare och dessutom neutraliserar bikarbonaten luktmolekylerna. Den döljer inte bara lukten med en annan doft!

23. SNÖVITA KLÄDER. Lika delar blekmedel och bikarbonat, minska den normala dosen med hälften. Kläderna blir lika vita, om inte ännu vitare.

24. FLÄCKFRI TVÄTT. Fukta tyget med kallt vatten och strö på bikarbonat innan du tvättar. Gnugga in bikarbonaten i tyget och låt verka en stund. Tvätta sedan som vanligt.

25. RENGÖRA TVÄTTMASKINEN INUTI. Kör maskinen på den snabbaste tvättcykeln med bikarbonat i stället för tvättmedel. Det tar bort ackumulerad smuts och fräschar upp maskintrumman.

26. SMUTSIGA KRAGAR? Gör i ordning en pasta av bikarbonat och vatten för att rengöra smutsiga kragar och bli kvitt fläckar från smink osv. Gnid in pastan med fingrarna.

27. RESTER AV STÄRKELSE PÅ STRYKJÄRNET? Gör en bikarbonatpasta och stryk den på strykjärnets sula med en mjuk trasa. (Strykjärnet ska vara kallt!) Rengör hålen för ångan med en bomullstopp som doppats i pastan.

28. BLI AV MED SVETTFLÄCKAR. Gör en pasta av bikarbonat och vatten. Gnid in och låt pastan verka en timme eller två innan du tvättar.

29. FLÄCKAR AV OLJOR & FETTER PÅ KLÄDERNA? Som tur är bikarbonaten ett naturligt emulgeringsmedel. Du kan antingen lägga plaggen i blöt i en blandning av bikarbonat och varmt vatten och sedan tvätta som vanligt eller tillsätta bikarbonat i tvättvattnet för mindre fläckar.

30. HAR BARNEN MÅLAT MED VAXKRITOR PÅ KLÄDERNA? Tillsätt 1/2 paket bikarbonat och tvätta. Bikarbonaten emulgerar vaxet som lossnar från tyget. Lägg inte in tvätten i torktumlaren innan du kontrollerat att färgen från kritorna verkligen har försvunnit.

31. LUKTAR KLÄDERNA TOBAK? Låt dem i så fall ligga i blöt i en bikarbonatlösning innan du tvättar dem.

32. ALLERGISK MOT TVÄTTMEDEL? Då kan du ersätta dem med bikarbonat. Detta är framför allt viktigt när det gäller sänglinnet.

33. KLORLUKT I BADBYXOR OCH BADDRÄKTER? Skölj ur dem med en svag lösning av bikarbonat och varmt vatten innan du tvättar dem i tvättmaskinen.
34. LUKTAR DET UNKET FRÅN DIN TVÄTTKORG? Då kan du strö lite bikarbonat i den varje dag så undviker du dålig lukt i korgen.

35. KISS I SÄNGEN? Ta bort lakanen och strö över ett rejält lager med bikarbonat. Urinens syror sugs upp och det mesta av lukten försvinner. Gör samma sak med madrassen. Låt bikarbonaten verka till nästa morgon då du tvättar lakanen. Dammsug madrassen för att ta bort resterna av pulvret.

 
 

Bikarbonat utomhus

36. ÄR GRILLEN SMUTSIG EFTER SOMMAREN? Har du en gång prövat att rengöra den med bikarbonat och varmt vatten kommer du aldrig att använda något annat. Häll blandningen i grillen och låt verka över natten. Skölj sedan noga och torka av. Innan du lägger på gallret igen strör du bikarbonat på grillens botten, det tar bort lukt och minskar risken för att stekfettet tar eld.

37. TRÄDGÅRDSMÖBLER HÅLLER LÄNGRE OM MAN SKÖTER DEM VÄL. Med bikarbonat är det en enkel sak! Blanda en 1/2 dl bikarbonat i 1 liter varmt vatten, torka av möblerna med tvättsvamp och skölj. På baststolar räcker det att pudra över bikarbonaten och sedan skaka av allt överskott.

38. ILLALUKTANDE FISKEREDSKAP? Antingen strör du bikarbonat över alla redskapen och sköljer av dem, eller så blandar du 2 msk bikarbonat med 1 liter varmt vatten och låter redskapen dra i lösningen. Den unkna fisklukten försvinner och redskapen håller längre.

39. SKA DU GJUTA CEMENT? Tillsätter man en liten dos bikarbonat stelnar det inte lika fort. Strö pulvret på ytan när du häller ut cementen.

40. KONSTGJORD GRÄSMATTA? Med tiden kan det konstgjorda gräset bli unket och mossbelupet. Häll bikarbonat direkt på mossan.

41. GRUMLIGT FÅGELBAD? Töm ut allt vatten och rengör med 1/2 kopp bikarbonat och vatten skrubba sedan med skurborste. Skölj med varmt vatten och häll i rent, friskt vatten till fåglarna.

42. REN BÅT. Skrubba båtdäcket med bikarbonat en gång om året, så håller det sig fräscht året runt.

43. SLÄCK LÄGERELDEN. Strö bikarbonat över askan för att vara säker på att elden är släckt innan ni går och lägger er.

44. ÄR CAMPINGTUREN ÖVER? När du har rullat ihop sovsäckarna och packat ihop tältet är det klokt att strö bikarbonat över hela utrustningen. Du kommer att bli glatt överraskad när du året därpå packar upp en fräsch och luktfri campingutrustning istället för den vanliga unkna röran!

45. HÄLL BIKARBONAT I SEPTIKTANKEN. Detta reglerar pHvärdet och bibehåller den sunda bakteriefloran som septiktanken kräver. Det enda som behövs är att hälla en kopp bikarbonat i tanken en gång i veckan, det rengör samtidigt toaletten.

46. OLJEFLÄCKAR PÅ BÅTDÄCKET. Strö en ordentlig mängd på stället och låt torka. När bikarbonaten väl sugit upp oljan, borstar du bort överflödigt pulver och upprepar proceduren.

47. ÄCKLIGA ÅTERVINNINGSLÅDOR. Strö bikarbonat efter hand som lådan fylls. På så sätt undviker du den fräna lukten.

48. RENGÖR DEN UPPBLÅSBARA BARNPOOLEN. Blanda bikarbonat och varmt vatten. Det löser upp all smuts som fastnat på botten och sidor. Därefter är det bara att vika ihop poolen och ställa undan den till nästa sommar.

49. HÅLL UTOMHUSKVASTEN REN OCH FIN. Ställ den en gång om året i en blandning av bikarbonat och vatten. Låt den stå i ett par timmar och häll sedan bort vattnet i närmaste blomsterrabatt så att blommorna får en välbehövlig dos av alkaliska salter.

50. PLASTSMAK FRÅN HUSVAGNENS VATTENTANK? Fyll tanken med vatten och 2 koppar bikarbonat. Medan ni kör mot resmålet skvalpar blandningen omkring i vattentanken. Väl framme på plats tömmer du tanken, sköljer flera gånger och fyller den sedan med friskt vatten. Vattnet kommer att smaka extra gott under semestern.
51. REN JACUZZI. Fyll en skurspann med 1 dl bikarbonat och 4 liter vatten och skura sidorna. Resultatet blir skinande rent.

52. PHBALANSEN I POOLEN. För detta passar bikarbonat perfekt. Det tillför alkalitet, balanserar pHvärdet och ger dig en ren pool utan giftiga kemiska substanser. För bästa resultat följ måtten här nedan. Kontrollera poolens pHvärde en gång in veckan med professionella pHtestmetoder. Ligger pHvärdet under 7,2 tillsätter du 1,5 kilo bikarbonat för 19 000 liter vatten. Mellan 7,2 7,5 Tillsätt 1 kilo bikarbonat för 19 000 liter vatten. Över 7,5 Tillsätt inte bikarbonat

 
 

Bikarbonat för djur & växter

53.

54. VACKRA SNITTBLOMMOR. Tillsätt 1/4 tsk bikarbonat i vattnet.

55. MISSFÄRGADE BLOMVASER. Fyll vasen till hälften med 1 del vatten och 1 del vinäger. Tillsätt bikarbonat och se hur smutsen lösgörs på insidan. Låt verka en stund och skölj.

56.

57.

58. SVARTA & BRUNA FLÄCKAR PÅ VÄXTERNA? Det är ett tecken på svampsjukdomar. Gör en blandning av 5 tsk bikarbonat och 4 liter vatten. Tillsätt 1 liter flytande tvål och spraya på de drabbade växterna.

59. ÄR TRÄDGÅRDENSJORDEN MYCKET SUR? Gör så här: När trädgården står i full blom gräver du helt enkelt ner papperspaket med bikarbonat på olika ställen. Det kan ta lite tid att avväga rätt mängd beroende vad som växer på stället, men du kommer bli förvånad över resultatet. Trädgården kommer att bli både vackrare och mer lättskött. Vid mindre problem räcker det att strö bikarbonaten rätt på jorden.

60.

61. NEUTRALISERA LUKT FRÅN KATTKISS. Täck lådans botten med bikarbonat och häll kattsanden ovanpå.

62. HAR DU KANINER ELLER MARSVIN I BUR? Då är det lätt att ta bort obehagliga lukter genom att hälla lite bikarbonat på lådans botten och byta strö varannan dag.

63.

64.

65.

66. HÅLL HUND OCH KATTKORGEN FRÄSCH. Strö lite bikarbonat i botten och låt stå i några timmar, dammsug efteråt.

67. SMUTSIGT DJURHALSBAND? Blötlägg halsbandet i ett koncentrat av bikarbonat och hett vatten i 30 minuter och skrubba dem sedan med en kraftig borste. Detta avlägsnar både fett och smuts. Skölj och häng upp på tork innan de används på nytt.

68. HAR KATTEN UTRÄTTAT SINA BEHOV PÅ FEL PLATS I HUSET? Blanda en stark lösning av bikarbonat och vatten för att lösa upp urinen. Blanda i citronolja och spraya över fläcken. Dammsug upp resterna och problemet är puts väck.
69. KISSAR HUSDJUREN I TRÄDGÅRDEN? Bikarbonat neutraliserar även syran som anfräter träden när hunden kissar i trädgården. Den skyddar också barken, och eftersom hunden inte längre kan känna det föregående luktspåret, undviker den att ”märka ut” just det trädet igen.

70. TVÄTTA HUNDEN ELLER KATTENS ÖRON. Använd bikarbonat och varmt vatten för att bli av med smådjur och smuts.

 
 

Bikarbonat i köket

71. DÅLIG LUKT I KYLSKÅPET? Ställ en burk med bikarbonat utan lock, längst inne i kylen. Byt ut den varannan månad. Knepet kan också användas för frysen. Rengör kyl och frys med bikarbonat på en fuktig trasa. Skölj med rent vatten.

72. GULA KÖKSAPPARATER? Blanda 4 delar varmt vatten och 1 del bikarbonat, rengör apparaterna. Låt självtorka under 10 minuter innan du torkar av dem.

73. UNKEN LUKT FRÅN KYLEN. Strö lite bikarbonat varje gång du rengör vattensamlaren.

74. FRÄSCHA GRÖNSAKSFACK. Strö lite bikarbonat i fackens botten och täck med pappersservetter.

75. RESTER I NAPPFLASKORNA? Skölj dem i varmt vatten med bikarbonat. Det tar bort rester av mjölk eller soppa, de blir skinande rena och helt luktfria!

76. FATTAR FETTET I PANNAN ELD? Kasta en näve bikarbonat på lågan för att släcka den.

77. ILLALUKTANDE GUMMIHANDSKAR? Häll lite bikarbonat i handskarna efter användning. Skaka om och häll sedan ut pulvret så håller de sig fräscha.

78. DÅLIG LUKT OCH SMAK I PLASTLÅDOR. Tvätta dem regelbundet med bikarbonat.

79. BÄNKAR & BORD UTAN LYSTER. Gnid försiktig ytan med en mjuk trasa och bikarbonat skölj väl.

80. FULA FLÄCKAR PÅ DISKBÄNKEN? Gör en pasta av bikarbonat och vatten. Pastan renar, tar bort dålig lukt och desinficerar köksbänken. Tar även bort repor genom att gnugga försiktig.

81. HÅLL DISKHON & AVLOPPET FRÄSCHT UNDER SEMESTERN. Häll i lite bikarbonat i dem. Skölj ordentligt när du kommer hem!

82. INTORKADE MATRESTER PÅ DISKEN. Strö lite bikarbonat över smutsiga tallrikarna innan du sätter på diskmaskinen.

83. FRÄSCH DISKMASKIN. Kör sköljcykeln med lite bikarbonat i maskinens botten. Det tar även bort fläckar och ränder av hårt vatten.

84. OLJIGA SALLADSSKÅLAR & SERVERINGSFAT? Rengör genom att strö bikarbonat på dem innan de diskas.

85. HAR DITT STENGODS FÅTT FULA REPOR? Täck dem med en tjock pasta av bikarbonat och vatten. Låt pastan stelna diska sedan som vanligt. Reporna syns nästan inte längre.

86. KAFFE OCH TEFLÄCKAR I TERMOSEN? Fyll dem med kokhett vatten tillsatt med 1 tsk bikarbonat och låt stå några minuter. Om det behövs kan du tillsätta lite saft av en citron.

87. SER DIN KAFFEKOKARE OFRÄSCH UT? Låt 1 liter vatten blandat med en 1/2 dl bikarbonat rinna igenom den. Kaffekokaren blir ren ända ut i hörnen.

88. FULA FLÄCKAR I KAFFEKOPPEN? Gnugga dem med en pasta av bikarbonat och vatten. Upprepa sedan proceduren med hjälp av en fuktad trasa.

89. BRUNT I DISKHON? En pasta av flytande diskmedel och rikligt med bikarbonat tar bort de bruna fläckarna!

90. FRÄSCHA KÖKSHANDDUKAR. Lägg små tygpåsar med bikarbonat längst inne i lådan där du bevarar dem.

91. ÄR SPISKÅPANS FILTER SMUTSIGA? Lägg dem i vatten och strö över rejält med bikarbonat. Fettresterna lossnar från filtren och flyter upp till ytan.

92. SMUTSIG UGN? Allt spill i ugnen kan rengöras med en näve bikarbonat när ugnen svalnat. För att göra en grundlig rengöring kan du sätta in en kopp med ammoniak och låta stå över natten. Nästa morgon tar du bort ammoniaken och strör bikarbonat på ugnens alla ytor. Använd fuktat hushållspapper för att ta bort smutsen.

93. ÄCKLIGA DISKTRASOR & SVAMPAR. De kan du lägga i en svag lösning av bikarbonat och varmt vatten i 10 minuter om dagen för att ta bort dålig lukt och fräscha upp dem.

94. INGRODD SPISHÄLL? Blöt först ytan med vatten och strö sedan över bikarbonat. Vänta några minuter och torka av med en fuktig tvättsvamp.

95. SMUTSIG UGNSLUCKA? Strö en ordentlig dos bikarbonat på luckans ytor och täck med fuktade papperservetter. Torka rent med en tvättsvamp.

96. BRÄNDA RESTER I STEKPANNAN? Fyll pannan med 3 cm vatten, koka upp, stäng av plattan och häll i 1 dl bikarbonat – låt stå under natten. Enkelt att ta bort dagen efter.

97. REPIGA TEFLONPANNOR. Gör en pasta av bikarbonat och vatten, gnugga försiktigt pannan med en mjuk tvättsvamp.

98. INBRÄND MAT I ELDFASTA FORMAR? Strö generöst med bikarbonat i fatet. Blanda 3 delar hett vatten och 1 del vit vinäger som hälls över pulvret. Skummet suger upp fettet och de fastbrända matresterna.

99. BRÄNT DIN LÅNGPANNA? Strö 1 cm tjockt lager med bikarbonat i pannans botten och häll över hett vatten. Vänta 1 minut, strö sedan i ännu mer bikarbonat och vatten i pannan. Skrubba sedan pannan ren med en skurborste.

100. SMUTSIGA SKÄRBRÄDOR I TRÄ. Rengör med bikarbonat, skrubba med en borste och skölj med varmt vatten. Bikarbonaten suger åt sig smutsen men skadar inte träet.

101. REPIG FRITYRPANNA? Rengör den med en tjock blandning av bikarbonat och hett vatten. Bikarbonaten rengör utan att repa och lukten av gammal olja försvinner.

102. GRISIG SMÖRGÅSGRILL? Häll vatten på grillplattorna, strö över bikarbonat och skrubba med en mjuk tandborste. Upprepa om det behövs. Rengör plattorna med en våt tvättsvamp innan du torkar dem.

103. BRÄNT FAST SMÖRGÅSPLAST PÅ BRÖDROSTEN? För att få bort smält plast gör du så här: Fukta en trasa och doppa den i en skål med bikarbonat. Rengör brödrosten med trasan. Bikarbonatens milt slipande effekt rengör brödrosten utan att repa den.

104. SKINANDE BLANK MIKROVÅGSUGN. Koka en kopp vatten i ugnen tillsammans med 2 tsk bikarbonat i 3 minuter. Imman på ugnens väggar torkas enkelt bort tillsammans med smutsen som den sugit åt sig.

105. FRÄSCH SOPHINK. Du kan minska eller helt eliminera lukt från kökets sophink genom att täcka hinkens botten med bikarbonat innan du sätter i en ny soppåse. Om du slänger fisk eller skaldjursrester i hinken bör du även hälla i lite bikarbonat i påsen så undviker du att soporna luktar i väntan på att kastas.

106. DÅLIG LUKT UNDER DISKBÄNKEN? Placera då en låda med bikarbonat utan lock där. Lukten försvinner.

107. RENA KÖKSMOPPAR. Lägg dem i blöt i en stark lösning av bikarbonat och vatten. Mopparna blir inte bara rena, lukten av damm försvinner samtidigt.

108. KÖKSGOLVET HAR FÅTT MÄRKEN AV SKOR. Strö bikarbonat över märkena och torka av med en varm, fuktad trasa. Bikarbonat kan användas på de flesta golvbeläggningar, men för att var på säkra sidan är det bäst att göra en test i ett hörn av köket först.
109. LUKTAR DINA HÄNDER LÖK ELLER VITLÖK? Gnid in dem med lite bikarbonat när du skurit lök eller vitlök och skölj med kallt vatten. Lukten försvinner omedelbart!

110. POLERA ROSTFRITT STÅL OCH KROM. Använd en fuktig trasa och bikarbonat för att ge ytan ny lyster. Skölj och torka. Polera i det rostfria stålets åderriktning.

 
 

Bikarbonat & badrum

111. HAR DU GAMLA HÅRPRODUKTER I KAMMAR OCH BORSTAR? Då lägger du dem i varmt vatten tillsatt med en 1/2 dl bikarbonat. Borsta dem kraftigt med en tandborste när vattnet svalnat så blir de så gott som nya.

112. GÖR RENT DITT BADRUM. Tag bikarbonat på en fuktad svamp och skura handfat, badkar, dusch osv. Du kommer bli förvånad hur lätt all smuts torkas bort.

113. HAR DU ÄCKLIGA AVLOPP? Bevara en perfekt genomrinning och håll rent genom att hälla i 4 msk bikarbonat varje vecka. Blanda bikarbonaten med varmt vatten.

114. ÄR DUSCHDRAPERIET SMUTSIGT? Lägg den i en lösning av bikarbonat och vatten för att rengöra den. Du blir snabbt kvitt gamla tvålrester.

115. SKITIG TOALETT? Häll en kopp bikarbonat i toalettens vattenbehållare en gång i månaden. Låt verka under natten och spola nästa morgon. Ett enkelt sätta att bevara en ren och fräsch toalett.

116. FLÄCKIGA DUSCHDÖRRAR. Spraya på vinäger. Torka av med en fuktig trasa och rejält med bikarbonat. Skölj väl och torka ordentligt med en torr trasa.

117. HAR DUSCHHUVUDET FÖRLORAT SIN GLANS? Häll en 1/2 dl bikarbonat i en stor plastpåse och sedan en 1/2 dl vinäger. Lägg i duschhuvudet och tillslut påsen med en gummisnodd. Den skummande effekten tar bort streck och märken.

118. SER KRANARNA TRÅKIGA UT? Blanda tandkräm och bikarbonat och smeta på, borsta försiktigt bort märkena med en gammal tandborste och skölj med varmt vatten.
119. OFRÄSCHT PORLINSBADKAR? Ge ditt gamla badkar nytt liv med en blandning av bikarbonat och ammoniak. Gör en tjock pasta och stryk på ett lager. Låt pastan verka över natten. Torka bort med en mjuk svamp nästa morgon. Använd gummihandskar för att skydda dina händer. Resultatet blir förbluffande!

120. BIKARBONAT ISTÄLLET FÖR TANDKRÄM. Om du inte gillar smaken eller önskar fluor i din tandkräm, kan du prova det här, lägg din tandborste i en blandning av bikarbonat och vatten över natten. Nästa morgon har du en fullkomligt fräsch tandborste och drar ändå fördel av bikarbonatens alla fördelar.

 
 

Lite blandade tips

121. ROSTFLÄCKAR. Pressa citronsaft på dem och strö över bikarbonat, det räcker att gnugga lite så försvinner de.

122. ROSTIGA MUTTRAR OCH BULTAR? Lägg dem i en skål, täck dem med bikarbonat och häll sedan över vinäger. När den bubblande, skummande effekten avstannat borstar du rent dem med en tandborste, sen är rosten borta. Om muttrarna och bultarna redan sitter på plats, kan du strö på bikarbonaten och spraya vinäger på dem.

123. SMUTSIGA PERSIENNER? Tvätta dem i badkaret fyllt med varmt vatten och 2 dl bikarbonat. Låt persiennerna ligga i blöt i en halvtimme innan du skrubbar dem med en mjuk tvättborste. Töm badkaret och fyll det sedan med varmt vatten igen för att skölja dem. Häng upp dem på tork.

124. BLÄCK ELLER MÅLARFÄRG PÅ LINOLEUMGOLVET. Täck fläckarna med bikarbonatpasta och rengör med en fuktig trasa. Låt pastan verka i 10 min innan du torkar rent.

125. ILLALUKTANDE ASKKOPPAR. Ta bort otrevlig lukt av gammal tobaksaska med bikarbonat och vatten.

126. SMUTS I DE UTSIRADE SMYCKET. Då kan du lägga det i en skål med varmt vatten med lite bikarbonat. Låt smycket ligga i en stund. Ta upp det och rengör varsamt med en tandborste. Skölj noga.

127. SNABBRENA DINA SILVERSMYCKEN. Gnugga dem med bikarbonat, antingen med fingrarna eller med hjälp av en mjuk bomullstrasa.

128. BORT MED FLÄCKAR FRÅN REGN OCH SNÖ PÅ DÖRRAR. Använd en tvättborste och en blandning av bikarbonat och vatten. Torka ordentligt med torr trasa.

129. SOMMARFÖRVARA MÖSSOR OCH ANNAT. Då kan det vara en god idé att lägga dem i en svag lösning av bikarbonat och ljummet vatten innan de läggs undan för säsongen.

130. KLÄDER PÅ SOMMAR ELLER VINTERFÖRVARING? Strö lite bikarbonat i klädpåsarnas botten. Den absorberar den unkna luft som ofta bildas under förvaringen.

131. LUKTAR VÄSKORNA ILLA? Strö bikarbonat i dem och ställ undan dem som du brukar. På så vis undviker du att de luktar unket när du tar fram dem nästa gång.

132. SNUSKIGA GOLFBAGAR OCH GYMNASTIKPÅSAR. De blir rena och luktfria med bikarbonat. Kan även användas för att rengöra golfklubborna. Gör en tjock kräm av bikarbonat och vatten, gnugga klubborna med en svamp.

133. ÅKER DU SKIDOR? Strö rejält med bikarbonat i dina pjäxor innan du ställer undan dem så slipper du den dåliga lukten.

134. SPÅR AV GLAS & KOPPAR PÅ MÖBLER. Avlägsnas lätt med en blandning av lika delar tandkräm och bikarbonat. Gnugga försiktig med runda rörelser och en mjuk trasa, skölj och avsluta med din vanliga möbelpolish.

135. KVALSTERFRIA MATTOR. Blanda lika delar bordssalt och bikarbonat och strö över mattorna. Blandningen måste tränga in i mattorna. Stampa in den eller slå in den med en tennisracket eller liknande. Låt verka till nästa dag. Dammsug noga.

136. LACKAR ELLER MÅLAR DU INNE? Då kan du låta en öppen låda med bikarbonat stå i rummet under natten. Den starka lukten försvinner snabbare.

137. PLAST OCH ELEKTRISK UTRUSTNING DRAR TILL SIG DAMM. Strö lite bikarbonat på en fuktig trasa och torka försiktigt ytorna.

138. BEBISAR OCH SMÅ OLYCKOR. Ha alltid en lösning av en halv kopp bikarbonat och en halv kopp vatten i en sprayflaska tillhands. Om bebisen kräks på sina kläder. Torka bort och spraya med lösningen. Syran neutraliseras och fläckarna blir lätta att få bort i tvätten.

139. KEMISK LUKT AV VAXDUKEN? Förhindra detta genom att strö över bikarbonat innan du viker ihop dem.

140. LUKTAR DET ILLA I KÄLLAREN? Häll bikarbonat i en gammal skokartong, blanda med lika mycket borax. Gör små hål i kartongen och ställ i ett hörn. Blandningen suger upp fukt och du blir kvitt den unkna luften.

141. NY GLANS TILL ROSTFRITT STÅL OCH KROM. Torka av med bikarbonat på en fuktad trasa. Skölj och torka. Arbeta i metallens åderriktning.

142. RENGÖR MÄSSING. Använd en fuktig dammtrasa och bikarbonat. Putsa efteråt med en torr trasa och det glänser som guld.

143. BIKARBONAT I SÄNGEN. Använd bikarbonat när du byter lakan. Strö lite på madrassen varje gång. Madrasskydd av plast kan ibland lukta illa rengör med vatten och bikarbonat. När du byter örngott ska du strö lite bikarbonat i det nya örngottet så slipper du dålig lukt, dessutom blir det renare nästa gång du tvättar det.

144. STORRENGÖRING AV ÖPPNA SPISEN INNAN VINTERN. Använd helt enkelt bikarbonat och vatten. Den öppna spisen blir ren och fin och du minskar risken för att sot tar eld i rökgången.

145. TAPPAT BOKEN I BADVATTNET? Bikarbonat hjälper till att få den torr och förhindrar att den får mögelfläckar. Strö bikarbonat över bokens sidor och låt boken torka. När den är något så när torr, skaka bort pulvret och lägg tyngder på boken så att den återtar sin ursprungliga form när den torkar.

146. FÖRVARA STORA MÄNGDER BIKARBONAT SÅVÄL I GARAGET SOM I BILEN. Skulle en mindre eld uppstå kväver bikarbonaten elden och förhindrar att den sprider sig om den är bränslebaserad.

147. BENSIN PÅ KLÄDERNA NÄR DU TANKAR? Då räcker det att hälla på lite bikarbonat för att neutralisera doften och suga upp vätskan.

148. ROSTIGT BILBATTERI? Gör en tjock pasta av bikarbonat och vatten och täck över rostfläckarna vänta i 10 minuter. Skölj och beundra ett häpnadsväckande resultat.

149. BIKARBONAT NEUTRALISERAR BATTERISYRA OMEDELBART. Pulvret förintar syrans enzymer och förhindrar att syran kommer i kontakt med kläder och hud. Skölj noga med kallt vatten.

150. RENGÖR MÅLARPENSLAR SOM ANVÄNTS TILL OLJEFÄRG. Pressa ut det mesta av färgen med mineralterpentin, ställ dem sedan under natten i ett koncentrat av bikarbonat och varmt vatten. Morgonen därpå är färgen borta och terpentinet likaså.

151. LAGA TRÄ ELLER PORSLIN. Små mängder bikarbonat tillsammans med Super Glue kan användas som fyllning för att täppa igen sprickor och är utmärkt för lagning av trä eller porslinssaker.