Gourmetkvarn

Street Food-mat är inte bara en modefluga, det är ett nytt sätt att uppleva det tusenåriga förhållandet mellan en kultur och sin egen mat.

Street Food tips och recept

 

French Fries -  kryddblandning

Den här goda kryddblandningen går utmärkt att användas till alla typer av rotfrukter. Och självklart grönsaker i alla former och färger. 

Rotfrukter i ugn med spenat, soltorkade tomater och pumpakärnor:

4 portioner

1 kg sötpotatis
1 kg kålrot
300 g färskt spenat
300 g soltorkade tomater i olja
150 g pumpakärnor

Sätt ugnen på 185° - Smörj en plåt med raps eller olivolja. Skala och dela rotfrukterna i avlånga stänger. Sprid rotfrukterna på plåten och krydda med ”French Fries”-kryddan låt stå i ugn ca 20 - 25 minuter. Dela de soltorkade tomaterna i smala stänger. Tag ut plåten och sprid den färska spenaten, tomaterna och pumpakärnorna över rotfrukten. Kör i ugn ca 5 minuter till. 
 
Kan serveras till kött, kyckling, fisk eller qourne.
 
 

Taco Lime Picante kryddblandning

Denna annorlunda tacokryddblandning kan användas till färs av kött, fisk och qourne.

Fisktaco på lax och vitfisk med Halomi. Räcker till 4 personer.

200 g färs på lax
200 g färs på vitfisk
4 st tomater
1/2 gurka
280 g majs
250 g ruccolasallad
1 st Halomi
250 g Keso



Blanda 40 g ”Taco Lime Picante”, 1 dl vatten och fiskfärsen. Stek i rapsolja på medelsvag värme i ca 6 minuter.
Riv Halomiosten, skär tomater och gurka i småbitar. Häll upp alla ingredienser i småskålar. Välj tacobröd efter smak.

.


Servera gärna limevatten till dessa saftiga fisktacos

 
 
 

New York BBQ Hamburger -  kryddblandning

Oavsett vilken typ av hamburgare man väljer att göra är det alltid roligt med tillbehören, och det finns i massor. Här kommer tips på mumsiga tillbehör

Sallad på spenat, färska ärtor och fetaost med citronolja:

350 g färsk spenat
2 dl gröna ärtor
200 g fetaost
5 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt
svartpeppar

Blanda spenat, ärtor och smula över fetaosten. Blanda ihop olivolja och citron, salta och peppra efter smak. Häll över spenatblandningen. Färdigt!

Sötpottisstripes i ugn:

2 stora sötpotatisar
oliv eller rapsolja
salt
svartpeppar
chili (för kryddigare stripes)

Sätt ugnen på 180° Skala och dela potatisen i avlånga stripes, fördela på smord plåt krydda efter behov. Låt gå i ugn i ca 15 - 20 minuter.

 
 

Chicken Cajun -  kryddblandning

Fritt att användas på hel i delar eller strimlad kyckling. Pröva gärna på Kalkon! Smarrigt! Här nedan fäljer tips på goda tillbehör!

Krispig fänkål:

1/2 fänkål
1/2 gurka
1/2 citron (saften)
1 msk olivolja
5 kvistar dill

Skär av fänkålsroten. Skiva tunt, lägg i isvatten minst 15 min. Slunga eller torka på papper. Strimla gurkan tunt och blanda med fänkål, citronsaft, olivolja och dill. Salta efter smak.


Fetaost-tzatziki:

1 1/2 fetaost
1/2 gurka
2 dl turkisk yougurt
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk citron (saften)
salt
svartpeppar

Riv gurkan grovt och låt den rinna ur, pressa gärna. Lägg i bunke och pressa ned vitlök, smula fetaosten över. Blanda i yougurt och citron, smaka av med salt och peppar.